Het gevaar van wattenstaafjes

Zijn wattenstaafjes gevaarlijk?

De meeste mensen gebruiken wattenstaafjes om oorsmeer dat naar buiten komt schoon te maken. Wat dan eigenlijk gebeurt is dat men met het wattenstaafjes het meerendeel van het oorsmeer terug de gehoorgangen in duwt. Hiermee loopt men het risico op een oorsmeerprop. Bovendien is het niet uitgesloten dat mensen te diep kunnen gaan met het wattenstaafje en door het trommelvlies heen drukken. Dat is in geen geval iets wat je zou moeten willen. Daarom kan het dus zeker gevaarlijk zijn wattenstaafjes te gebruiken.

Het gebruiken van wattenstaafjes is ook geen structurele oplossing voor het aanpakken van een vies en verstopt oor. Doordat u met het wattenstaafje de gehoorgangen irriteert wordt alleen maar meer oorsmeer aangemaakt. Met als gevolg dat het reeds bestaande en weggeduwde vuil een oorsmeerprop kan worden.

 

Toch gebruiken?

Als u toch wilt blijven bij het gebruik van wattenstaafjes, let u dan goed op het volgende. Zorg dat wanneer u het wattenstaafje gebruikt u stabiel staat of het liefst zit en dat degene om u heen u niet kunnen aanstoten. Het gebeurt helaas nog te vaak dat mensen worden aangestoten tijdens het gebruik van een wattenstaafje en het trommelvlies perforeren. Daarnaast mag vanzelfsprekend zijn dat u niet te diep gaat. Wanneer u de watten op het staafje niet meer kunt zien, zit u al te diep. 

 

Conclusie

Heeft u last van ophopend oorsmeer en vormt dit een belemmering in uw leven? Bijvoorbeeld doordat de gehoorgang geïrriteerd raakt of dat u minder goed kunt horen? Gebruik dan in ieder geval geen wattenstaafjes om dit op te lossen. U maakt het probleem alleen maar erger. Gebruik als alternatief druppels olie om de oorsmeer prop op te lossen. Ook kunt u gebruik maken van een oorspoeling (Dr. Earcleaner). Als het probleem echt te groot wordt en u twijfelt over wat u dient te gebruiken, raadpleeg dan uw huisarts. 

Terug naar blog